top of page
Geschiedenis van Eendracht Elene (1972-2014)

 

Op een zonnige zondag in de zomer van 1972 kwamen Etienne Braems en Hubert De Spiegeleer na de hoogmis in Elene een pintje drinken in café Moppie.

 

De Elense jongeren Danny De Groote, Roland en Ronny De Latte en Luc De Paepe waren op dat ogenblik in geuren en kleuren over hun vriendschappelijke wedstrijd van de week voordien tegen “De Bukken” aan het station van Balegem Zuid aan het vertellen.

 

In hun enthousiasme probeerden ze Etienne en Hubert warm te maken om in Elene ook een eigen ploeg op te richten. Etienne die een voetbalverleden bij de jeugd van Zottegem en bij Balegem had, had er wel oren naar. Samen met Hubert nam hij het heft in handen en besloten ze om in Elene een voetbalploeg op te richten.

 

Na enige tijd zoeken bereikte Germain Michiels een akkoord met Edmond De Pelecijn over de verhuur van een stuk grond. Het eerste terrein in Elene was een feit, de weide bevond zich langs de straat in Rijkbos, rechtover de huidige locatie.

 

Het bestuur moest ook uitgebreid worden, de mannen van het eerste uur waren Etienne Braems, Hubert De Spiegeleer, Germain Michiels, Theo De Mezel, Leon Codde, René De Loor en Aimé De Smaele.

Theo De Mezel was de eerste voorzitter, café Moppie het voetballokaal en François van de “1000 hoeden” in de stationsstraat de nieuwe trainer.

 

Etienne reed naar Latem waar hij zijn club persoonlijk bij de voorzitter van het KKVS, Dhr. De Noose, inschreef voor de start van de competitie 1972-1973.

 

15/08/72 was een grote dag in de geschiedenis van Elene, de gloednieuwe voetbalploeg Eendracht Elene speelde zijn allereerste wedstrijd.

 

In kolonne vertrokken alle spelers, met een pak supporters in hun zog, te voet van café Moppie naar Rijkbos. Daar werd het terrein plechtig geopend door Baron della Faille d’Huysse, onder het goedkeurend oog van de champetter en alle hoogwaardigheidsbekleders van de gemeente Elene en Zottegem.

 

Er werd eerst een voorwedstrijd gespeeld tussen de inwoners van Elene, die in een ver of minder ver verleden ooit eens gevoetbald hadden. De start verliep echter in mineur, in de voorwedstrijd zeeg Julien De Smaele neer. Julien werd in allerijl naar het ziekenhuis gevoerd, hij overleed echter dezelfde dag.

De openingswedstrijd werd tegen SK Munkzwalm gespeeld, Elene won met 4-1

De ploeg: Luc Branswijk, Danny Van Den Bulke, Danny De Groote, Roland en Ronny De Latte, Luc De Paepe, de broers Codde, Eddy Herman, Julien De Munck, Eddy Wandels, Kris Van Trappen, Jean-Pierre De Coene, Marc De Spiegeleer en William De Maeseneer.

 

Het eerste jaar in competitie werd met een mooie 9de plaats afgesloten. Opmerkelijk is dat de eerste trainer na een paar weken bedankt werd voor bewezen diensten, mede-stichter Etienne nam over als speler-trainer op vraag van de spelers.

 

De huurovereenkomst werd echter na 1 jaar niet verlengd en het bestuur kon op zoek naar een nieuwe locatie. Na lang zoeken vond de ploeg een nieuw onderkomen in het dorp van Elene op de eigendom van Gaby Herman.

 

Met vereende krachten werd een nieuw voetbalterrein aangelegd en een mooie kantine gebouwd.

Het eerste jaar waren er nog geen kleedkamers voor de bezoekers, die moesten zich omkleden en wassen in een verbouwde bus. Na een verhitte derby tegen VK Velzeke werd ooit het opgewarmde water in een grote ijzeren kuip, over de grond van de ene kant van de bus naar de andere kant gegoten.

Samen met het nieuwe terrein werd ook een jeugdploeg opgericht. In die tijd werd de leeftijdscategorie van “de kadetten” heel ruim gezien. Er speelden jongens van ongeveer 10 jaar tot 14-15 jaar.

Veel spelers die indertijd bij de kadetten speelden haalden later de eerste ploeg van Elene: Rudy t’Sjoen, Jo Herman, Paul Branswijk, Jo en Chris Denys, Peter Van Wambeke, Pascal Ghislain, Philip De Latte, Eddy Van Der Sypt, Alex Van Melder, Hans en Johan Wanzeele, Danny De Smaele, Rudy Kestelein, Patrick Van Grembergen, Marnic Braems, Jean-Marie en Filip De Saedeleer en Danny Vanhee.

De trainers waren Gerard Van Herrewege en Lucien Van Der Sypt.

 

In 1976 moest Eendracht Elene opnieuw verhuizen. We keerden terug naar Rijkbos, in de achtertuin van de familie Verschooris.

 

Dit zou het begin worden van een mooi succesvol verhaal.

 

Nadat in de jaren 80 in het KVS (Katholiek Vlaams Sportverbond) met zowel 1e elftal als Beloften een aantal knappe kampioenstitels behaald werden ; werd in 2004 onder voorzitterschap van Sven Van Den Meersschaut besloten om de grote stap naar de KBVB (Koninklijke Belgische Voetbal Bond) te zetten.

 

Ook daar bleken de mannen van de Rijkbos (later ook wel de zwarthemden genoemd) al heel snel succesrijk.

Reeds na 2 seizoenen  werd de titel in 4e provinciale behaald en in 2011 werd al doorgestoten naar de 2e provinciale.

 

Vanaf het seizoen 2011-2012 werd “Forza Elena” geleid door Ronny Van Petegem.

Door het beëindigen van de huurovereenkomst op Rijkbos moest noodgedwongen uitgekeken worden naar een alternatief.

Van Petegem stelde het voortbestaan van de club veilig door na lange en moeilijke discussies met de stad Zottegem en vertegenwoordigers van KSV Sottegem de nodige juridische garanties te krijgen om de thuiswedstrijden van Eendracht Elene op het Stedelijk Sportstadion te laten doorgaan.

Dit was na een alleenheerschappij van 40 jaar voor de mannen van KSV wel efkes wennen.

 

In 2014 werd besloten tot een fusie met de buren uit Grotenberge.

Dit leek al vlug een goed huwelijk met veel potentieel.

De nieuwe fusieclub luistert naar de naam Eendracht Elene Grotenberge en speelt in de kleuren blauw/wit (kleuren van de hoofdsponsors)

De club wordt geleid door voorzitter Ronny Van Petegem die kan rekenen op een gedreven bestuursploeg en tal van vrijwilligers.

 

Door een verderzetten van de fel gewaardeerde jeugdwerking van Eendracht Grotenberge en verder te breien op het succesverhaal van Eendracht Elene staat de nieuwe fusieclub uit “Breivelde” zeker een nog mooie toekomst te wachten.

VOLGENDE CLUBACTIVITEITEN
HOOFDSPONSORS
bottom of page